Om PanDans

PanDans er en underafdeling af Pan Idræt, som definerer deres formål som: … en idrætsforening, som er stiftet af bøsser og lesbiske med det formål at være en inkluderende idrætsforening, som skal skabe fysiske og sociale udfoldelsesmuligheder i idrætten med vægt på ligeværdighed, fællesskab, udfordring og sundhed. Pan Idræt arbejder idrætspolitisk i nationale og internationale fora for at sikre ligeværdighed, mangfoldighed og inklusion i idrætten.

PanDans arrangerer og deltager i foreningsarrangementer som Dans på Bryggen, Kulturhavn, Dansens Dag og Pride Ballroom på Rådhuspladsen, hvor foreningen præsenterer sig for København. Nordic Open er foreningens højst profilerede arrangement, som styres af en større gruppe frivillige, der rapporterer til årsmødet i foreningen og som samarbejder med Pandans’ styregruppe.

PanDans’ formål

  • Primært skabe rammerne for et socialt standard-/latin- dansemiljø, for dansere på alle niveauer, som bygger på tolerance, mangfoldighed og frisind.
  • Synliggøre og udbrede kendskabet til standard- /latindans, hvor herre-/dameroller ikke er begrænset af det fysiske køn.
  • Udbyde undervisning, afholde sociale dansearrangementer og konkurrencer.

Værdi: frivillighed

  • PanDans bygger i høj grad på frivillighed. Det forventes, at medlemmerne i en vis grad yder en frivillig indsats, eksempelvis når styregruppen har brug for at inddrage medlemmer til diverse mindre opgaver.
  • Det er målet, at det frivillige arbejde skal give de aktive på alle niveauer en fornemmelse af ejerskab, ansvar og stolthed ved at være del af PanDans.

Værdi: tolerance og frisind

  • I PanDans lægger vi vægt på, at traditionelle kønsroller og -mønstre ikke er fastlagte i dansen.

Værdi: mangfoldighed

  • PanDans repræsenterer sportslig og kulturel mangfoldighed og lægger vægt på, at dans rummer mulighed for at fortolke kønslig og kropslig identitet, lige meget på hvilket niveau man danser.

Historie

  • Danseforeningen PanDans har siden 1998 tilbudt danseundervisning i standard- og latindanse i foreningsrammer for dansepar af samme køn samt for par af forskelligt køn.
  • Som den eneste danseinstitution i Danmark lægger PanDans vægt på at dansens herre- og dameroller ikke nødvendigvis følger det biologiske køn, men at det er op til den enkelte danser at definere sig på baggrund af temperament, evner og lyst. Pardansen i PanDans-regi giver ligeledes mulighed for, at man skifter roller i dansen. Dette gør pardansen til et rum for udvikling af markante personlige og kunstneriske udtryk, der samtidig gør det fascinerende at følge for publikum.

Tusind tak til Lone Israelsen for fantastiske billeder.